De Gips Grotten van Sorbas

Een bezoek aan Sorbas is echt een aanrader!

Te midden van de woestijn van Almería bevinden zich “Las cuevas de Sorbas”, oftewel de Grotten van Sorbas. Zij bevinden zich in het Natuurgebied “Karst en Yesos de Sorbas”, op enkele kilometers buiten het plaatsje Sorbas. De grotten bestaan uit “karst” en “yesos” stenen: kristallen die ontstaan zijn uit de zee en die in zich nog water dragen. Verwarmt men de “yeso”, oftewel “gipssteen”, dan komt er uit het binnenste van de steen gipspoeder!
In tegenstelling tot de grotten van Nerja bevinden zich in deze grotten (bijna) geen stalagmieten en stalactieten. Dit komt, doordat de grotten nog actief zijn: een keer in de zoveel tijd stroomt er nog water door de grotten, dat de eventueel gevormde stalagmieten en stalactieten weer vernietigt. Ongeveer één keer in de 70 jaar staat de gehele grot onder water. De laatste keer dat dit gebeurd is, was in 1973.

Rondleidingen

Onder de naam “Cuevas de Sorbas” organiseert het bedrijf Natur-Sport Sorbas het hele jaar door rondleidingen door een deel van de grotten. Een deel waar de “Karst” en “Yeso” (=gipssteen) goed te zien zijn. Iedereen krijgt een helm met zaklamp op, ter bescherming en om iets te kunnen zien in de grotten. Daarna wandelt men een klein stukje buiten en dan gaat men de grotten binnen. Het is er werkelijk aardedonker en zonder zaklamp ziet men letterlijk geen hand voor de ogen! Het prachtig om de gipssteen-kristallen te zien fonkelen in het licht van de zaklamp. Ook bij de meest eenvoudige route door de grotten moet men af en toe kruipen, een beetje klimmen en door smalle openingen. Zolang men goed ter been is, is dit allemaal goed te doen. Heeft u geen klim- of abseylervaring, dan raad ik u aan om de basis route te nemen. Hier krijgt u prachtige uitleg over het gesteente en de geschiedenis van de grot. En eveneens een beetje klim- en kruip avontuur. Interessant voor volwassen en avontuurlijk voor kinderen!
Heeft u na de rondleiding trek gekregen? Dan kunt u een hapje eten in het bijbehorende restaurant (vantevoren reserveren). Of u kunt wat drinken en een snack nemen aan de bar.

Routes van verschillende niveaus

Er zijn verschillende routes uitgezet door de grotten, die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad:
De “ruta basica” (=basis route) is geschikt voor iedereen die goed ter been is en duurt 1,5-2 uur;
De “ruta combinada” (=gecombineerde route) is al wat ingewikkelder, maar goed te doen voor jeugd en vitale volwassenen; duurt 3,5-uur;
De “ruta técnica” (=technische route) is voor de goed getrainde klimmer en abseyler; duurt 4-5 uur.

Tips
Denk eraan om van tevoren te reserveren!!
Geef voor de zekerheid van tevoren aan als u geen Spaans spreekt. Het is ook mogelijk om een rondleiding in het engels of duits te krijgen.
Trek stevige schoenen aan! Op een aantal stukken is het goed glad.
Trek comfortabele kleren aan die vies mogen worden. U zult goed stoffig naar buiten komen…
Neem geen fototoestel mee. In de grotten mag u geen foto´s maken.

Prijzen
De prijzen verschillen per route. Voor de kortste route, de “Ruta basica”, betaalt u €15 voor volwassenen en €10,50 voor kinderen t/m 11 jaar.

Bereikbaarheid
De grotten van Sorbas zijn te bereiken per auto. Zij liggen een aantal kilometer buiten Sorbas, aan de AL-140 richting de Autovía del Mediterráneo (A7). Borden geven duidelijk het laatste stuk aan.

Praktische informatie
Adres: Paraje Barranco del Infierno – 04270 Sorbas (Almería)
Openingstijden: van 15 juli tot 15 september 10.00-13.00 uur & 15.00-20.00uur; de rest van het jaar na reservering.
Telefoon: +34 950 364 704
Mail: info@cuevasdesorbas.com
Website: http://www.cuevasdesorbas.com/es/index.htm
image_168409_jpeg_800x600_q85

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: