De zomer duurt voort… wat een heerlijke september!

Iedereen zal inmiddels wel op de hoogte zijn… de droogte in zuidoost Spanje is desastreus. Veel amandelbomen die niet geïrrigeerd worden vooral in de streek rondom Alicante zijn ten dode opgeschreven. Wij komen er goed vanaf, we hebben oude, zeer diepgewortelde bomen van een oud ras. Ze doen het allemaal nog, sterker nog we lijken een betere oogst dan ooit te hebben. Natuurlijk zeggen de natuurliefhebbers nu terecht… dat doen bomen juist in extreme omstandigheden… zich nog zoveel mogelijk voortplanten. Dat klopt waarschijnlijk ook, maar we hopen op een normale winter en dan komt het vast helemaal goed met ze. In Californië, amandelproducent nummer 1 met overmacht, is de oogst volledig mislukt doordat de bomen die zich bevinden in woestijngebied normaal gesproken geïrrigeerd worden. Met deze droogte is irrigatie niet rendabel en krijgen gewassen die meer opbrengen zoals tomaten nu voorrang. Hierdoor is de prijs enorm gestegen en daar profiteren nu de Spaanse boertjes in zuidoost Spanje van. Geluk bij heel veel ongeluk…..
Maar ook hier in Zuidoost Spanje snakken we naar water.
Terwijl onze gasten ontzettend genieten van de zomerse temperaturen en de zwoele avonden hebben wij het erg druk met het in leven houden van onze planten.
En wanneer de regen komt, komt hij wellicht in bakken……..
De camping is er klaar voor…… zelfs voor een gota fria… alles is nu zo aangelegd dat wij er alleen maar profijt van hebben.
Ja hoor ik u nu denken…….

Wat is een “Gota fria”?
Met dit prachtige weer in september zal het niet verwonderen dat we een van de volgende weken een “Gota Fria” mogen verwachten.

Gota fria is een weersverschijnsel.
De Middellandse Zee en Spanje, vooral de oostkust en de Balearen, krijgen ongeveer jaarlijks à tweejaarlijks af te rekenen met dit verschijnsel, dat vertaald “koude bel” of “koude douche” betekent. Het verschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fria is van korte duur.
De oorzaak is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse zeelucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische oceaanlucht vanuit het westen.

Ontstaan van de buien
Tijdens een Gota Fria ligt er op grote hoogte boven Spanje een koude put, ofwel een grote bel met koude lucht. Ook aan de grond vinden we op dat moment een lagedrukgebied terug en deze resulteert in oostenwinden, welke door de wind in de bovenlucht (ook vanuit het oosten) nog eens extra worden aangewakkerd. De wind waait op dat moment dus vanaf de Middellandse zee. In deze tijd van het jaar is het zeewater erg hoog en de lucht die erboven hangt bovendien erg vochtig. De wind pakt deze warme en vochtige lucht mee en eenmaal boven land botst deze op de nogal droge en ook warme lucht, waardoor de lucht wordt opgetild. Door het snelle opstijgen van de lucht, ook mede door de bergen die in de buurt liggen, koelt de lucht snel af. Door condensatie komt er op dat moment veel vocht in de lucht vrij en deze stort als regen uiteindelijk weer in grote hoeveelheden terug omlaag.

Veel warmte
De Middellandse zee is een bijna gesloten kom met water en in de zomerperiode hopen zich daar grote hoeveelheden warmte ofwel energie op. Het zeewater langs de oostkust van Spanje is op dit moment bijvoorbeeld 27 graden. Aan de andere zijde van Spanje, langs de noordwestkust, is het zeewater ‘slechts’ 20 a 21 graden. Bovendien ligt Spanje erg dicht bij de Sahara en als de wind in een boog vanuit het zuiden waait, wordt er veel warmte aangevoerd. Als er in de late zomer of vroege herfst dan ook nog een bel met koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan boven Spanje komt te liggen, wordt de lucht uiterst onstabiel. Hoger in de atmosfeer wordt de lucht namelijk kouder en aan de grond is de lucht door het omringende water en de aangevoerde lucht uit het zuiden erg warm. Als de wind dan ook nog een handje helpt bij de optilling van de warme lucht, kunnen dit soort actieve buien ontstaan.

Nu is zo´n gota fria vaak zeer plaatselijk en word er met de mogelijkheid goed rekening gehouden, maar twee jaar geleden was de gota fria tegelijk actief vanaf Alicante tot voorbij Malaga, dus eigenlijk heel zuidoost Spanje en het water kwam letterlijk overal vandaan. Maar een plaatselijke mag er wat ons betreft lekker vallen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: