Semana Santa komt er weer aan!

Semana Santa is de heilige week voor Pasen. In Spanje noemt men het ook wel Goede week. In veel Spaanse gemeentes zijn er tijdens deze week processies. Lorca staat er samen met Sevilla en Malaga om bekend dat er tijdens Semana Santa veel en vooral grote processies zijn.

Een week met wierook, rinkelende bellen, vaak melancholische muziek en veel passie. Semana Santa zal een diepe indruk achterlaten wanneer je het zelf een keer hebt meegemaakt.

Dit jaar valt de semana santa vroeg, van 27 maart tot 5 april.

Zodra het programma bekend is zal ik dat op het blog plaatsen.

Dit jaar hebben een aantal gasten aangegeven dat ze op de tribune willen zitten tijdens de optochten. Ik wil dus graag op tijd kaarten kunnen kopen voor de donderdag- en vrijdag avond wanneer het grootste spektakel plaatsvind.  Helaas laat het programma nog op zich wachten….

Tijdens de hele paasweek zijn er processies van de verschillende parochies. Op verschillende tijden van de dag. Van ´s morgenvroeg tot juist ´s avonds heel laat.  Van heel klein en juist een indrukwekkende stilte tot heel groots en meeslepend.

Zowel op donderdag als op vrijdagavond vind het slotspektakel plaats. Trotse burgers in rijke gewaden beelden de verovering van Jeruzalem uit: Romeinse soldaten zitten te paard en taferelen beelden het laatste avondmaal en de kruisiging van Christus uit.

Daar de intocht wel aan wil geven dat het Christendom alle andere geloven heeft overwonnen komen er heel veel andere mythische figuren langs. Het halve oude testament wordt uit de doeken gedaan. De stoet kenmerkt zich onder andere door een volledige Romeinse legereenheid, een paar honderd Egyptenaren, een boel Babyloniërs, een hoopje Assyriërs en een enkele verdwaalde Jood.

Het is geen verkleedfeestje, maar een zeer serieuze aangelegenheid. Buiten de prachtige kostuums zijn het ook de indrukwekkende paarden en hun berijders die de beleving compleet maken. Paarden die men laat steigeren, waarop men ondersteboven tegen een rotvaart als een Kozak over de straat galoppeert of die men met acht tegelijk voor een strijdwagen spant om hen dan met een absoluut donderend lawaai over de stenen te laten bulderen, een regen van steengruis op een uitgelaten publiek afvurend.  Spektakel alom dus.  In de stoet lopen verschillende broederschappen mee, elk met hun eigen Romeinen, Egyptenaren, maagden en Jezus. En elk broederschap wil tonen dat hun devotie het grootste is. Het hele centrum is tijdens de Semana Santa dan ook in het blauw of het wit getooid (de kleur van de twee grootste verenigingen) en ook de kijklustigen langs de kant tooien zich in de kleuren van hun favoriete Messias.

Als de fantastisch versierde stoet van een van de broederschappen dan uiteindelijk trots voorbij paradeert, zie je één deel van het publiek waanzinnig enthousiast rechtveren, met wimpels waaien en een luidkeelse lofzang inzetten, terwijl het anders gekleurde deel blijft zitten en meewarige gebaren maakt.

Maar ook dit kenmerkt de Spaanse cultuur en is gewoon ontzettend leuk om eens mee te maken.

Wie buiten de Semana Santa naar Lorca komt, kan in een schattige privémuseumpje vergeelde foto’s van het gebeuren en rijkelijk geborduurde historische gewaden bewonderen.  Tijdens de Semana Santa kun je in alle kerken en hun parochies de draagbaren, de gewaden en de bloemen bekijken…

Hier kunt u het promotiefilmpje van vorig jaar bekijken:

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Maarten
  mrt 11, 2015 @ 21:16:11

  Inderdaad fantastisch en enorm spektakel die je echt een keer gezien moet hebben. Leuk verhaal, het programma is trouwens al bekend en kan je hier vinden: http://www.lorca.es/fiestas/fiestas.asp?id=1745

  Groetjes uit het nu warme Nederlang 🙂
  Maarten, Jeanneth, Nadinne en ……

  Like

  Beantwoorden

 2. Henk en Janny
  mrt 11, 2015 @ 22:20:04

  Ik hoop dat we op tijd zijn om hiervan te genieten.
  Henk en Janny

  Like

  Beantwoorden

 3. Rob Daan
  mrt 12, 2015 @ 21:27:41

  Hallo Denise,

  Van de beschrijving en van het filmpje 2014 van dit zeer kleurrijke schouwspel met zeer bijzondere interesse kennis genomen

  Like

  Beantwoorden

 4. w.ruud.uhl
  mrt 12, 2015 @ 21:34:38

  We komen en graag met jullie mee
  Thea en Ruud

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: